Ron Vergouwen: ‘Je deelde vroeger veel meer gezamenlijke kijkmomenten’
In aanloop van de Online Radio Awards interviewen wij diverse online radiomakers en podcasters. Ditmaal: Ron Vergouwen over zijn nieuwe podcast ‘Daar bleef je voor thuis!’, die hij samen met Bjorn Bouwens maakt.
Jullie podcast gaat vooral over legendarische tv-programma’s uit de Nederlandse tv-geschiedenis. Was vroeger alles beter?
Zeker niet! Programma’s worden tegenwoordig meestal veel professioneler gemaakt. Het probleem is wel dat het steeds moeilijker voor makers om écht vernieuwend te zijn en écht veel kijkers te trekken. Je deelde vroeger wel echt veel meer gezamenlijke kijkmomenten. Een programma als Medisch Centrum West had op het hoogtepunt meer dan 4 miljoen kijkers! Spreek een 35-plusser aan op straat en er is een redelijke kans dat hij of zij heeft gekeken. Niet voor niks is het een vaak terugkomend gesprek op borrels en feestjes: herinneringen ophalen aan oude tv-programma’s. Dat doen wij in onze podcast ook. Bjorn Bouwens en ik putten vooral uit onze herinneringen, maar die vullen we aan met opgezochte feiten. De fragmenten die we van de programma’s laten horen maken het af.
Podcast is hiervoor echt een ideaal medium. Omdat het beeld ontbreekt houdt het de mooie herinneringen die je aan zo’n programma hebt in stand. We weten allemaal dat als er iets is dat je niét moet doen, dan is het wel op internet beelden opzoeken van zo’n oud programma. Het valt vaak behoorlijk tegen en dat kan het mooie beeld dat in je hoofd zit teniet doen. Als je alleen kort korte stukjes audio hoort kun je daar zelf lekker bij weg blijven dromen.
Jullie bespreken programma’s waar mensen vroeger voor thuis bleven. Dat hoeft tegenwoordig niet meer met platforms als NPO Start, NLZIET en Kijk. Tevens zie je dat de kijker steeds meer afstemt op internationale producties op Amazon en Netflix. Kids kijken naar vloggers op Youtube en spelen de hele avond games op hun console of smartphone. Hoe kijk jij naar de toekomst van televisie?
Televisie, dus het fenomeen ‘zenders die een continue stroom aan programma’s laten zien’, zal altijd blijven bestaan. Niet perse via de ouderwetse kabel, want RTL4 zou bijvoorbeeld ook kunnen uitzenden als een exclusief live kanaal via Videoland, of als open kanaal via Youtube. Alle live tv gaat uiteindelijk ook via internet, zoals al via een hoop diensten gebeurt. Streamingsdiensten groeien ook steeds meer naar ‘gewone tv’ toe, met live tv-shows of sportuitzendingen. De grote reuzen, zoals Netflix, richten zich al steeds meer op de lokale markten, zoals nu met Undercover, maar waarschijnlijk binnenkort ook met een deel van onze Nederlandse sportrechten. Hoe dan ook: we willen in elk geval naast onze eigen programmaatje op mobiel of game op console, ook nog regelmatig met het hele gezin of met een groepje vrienden samen kijken naar een programma of een film. Dat verbroederende kassie in de huiskamer is echt niet zomaar verdwenen.
De Online Radio Awards editie 2020 heeft als thema ‘Groei’. Wat doen jullie om meer luisteraars te trekken?
Deze podcast is in coronatijd begonnen als een hobbyproject met Bjorn Bouwens, al vele jaren een hele goeie vriend van me, met wie ik úren over tv en mediaontwikkelingen kan praten. We zouden het aanvankelijk eigenlijk niets eens online zetten, maar toen mensen in onze omgeving er van hoorden waren ze toch benieuwd. Toen hebben de eerste afleveringen een tijdje online gestaan zonder dat we er enige promotie voor hebben gemaakt. Nu bouwen we dat langzaam op via social media en door een beetje aan te haken bij de actualiteit. Zo bespreken we bijvoorbeeld De Travestie Show uit 1995, die je kunt zien als een voorloper van Drag Race Holland, dat binnenkort op Videoland van start gaat. Daardoor hebben we nu al een mooie kleine schare fans en haken er telkens nieuwe luisteraars aan. We doen het vooralsnog écht voor de lol en als we langzaam steeds meer luisteraars trekken is dat fijn. De afleveringen zijn redelijk tijdloos, je kunt ze over een aantal jaar hopelijk nog steeds beluisteren zonder dat de podcast zelf ook nostalgisch klinkt.
Veel radiomakers van de publieke omroep maken hun podcast ook onder de omroep. Waarom hebben jullie gekozen om deze podcast zelfstandig uit te brengen?
Via de NPO kun je prachtige podcasts maken. Dat heeft zeker voordelen, zowel bij het maken als de distributie. Maar dit soort podcasts zijn echt het leukst om zelf te maken. Bijkomend voordeel: we kunnen doen wat we willen!
Tot slot: wat is jouw favoriete programma uit de Nederlandse tv geschiedenis?
Die vraag is bijna niet te beantwoorden! Er zijn zoveel lekkere smaken televisie, ik smul oprecht evenveel van VPRO-kost als van RTL-showprogramma’s. Dat brede palet zie je hopelijk ook steeds beter terug in onze podcast. Maar op één ondergewaardeerd programma verheug ik me enorm om binnenkort te gaan ‘recenseren’ en die staat zeker in mijn persoonlijke top 10: Seth & Fiona. Een comedyserie van Paul de Leeuw uit 1994. Vernieuwend, scherp en enorm grappig, ook nu nog!
Kijk voor meer informatie op onlineradioawards.nl