[INTERVIEW]  ‘Adje’ Roland (72) werd in de jaren zeventig bekend als radio-dj van radioprogramma’s zoals de Polderpopparade, de Europarade en de Tros Top 50. De ‘Europarade’ werd zelfs nummer twee in het overzicht van de best beluisterde radioprogramma’s van de afgelopen eeuw. Zijn grootste successen behaalde hij echter achter de schermen. Hij zette in West Europa diverse commerciële radiostations en was al vroeg actief met ‘bitstream radio’.

Door nieuwe technieken lijkt het radiolandschap snel te veranderen. Hoe ziet de radio-industrie in 2025 eruit?
Rond de eeuwwisseling vroeg ik tijdens diverse congressen om aandacht voor de opkomst van zoals ik het noemde, ‘bitstream-radio’. En de rol die toen eventueel de ontwikkelaars van DAB daar in zouden kunnen spelen. Ik stelde toen voor om van DAB een two-way medium te maken, zodat men licentiematig als radiostation er mee verder zou kunnen. Daar geloofde men toen nog niet erg in. Nu is dit alles wat ik toen voorstelde met internet mogelijk en zou “no-way/two-way DAB’ de radiostations die nu op FM uitzenden een platform moeten geven, omdat de politiek in sprookjes gelooft. Men gaat hier zelfs voorbij aan inmiddels bestaande toekomstmogelijkheden. Ik zou zeggen blijf gewoon lekker op FM uitzenden tot radio aan een tweede transitie toe is. Ik zie DAB voor meer dan 80% als tijdelijke oplossing voor de programmamakers van de toekomst. Dus tijdelijk voor de komende 10 tot 15 jaar en wie dan leeft, die dan zorgt. De toekomst zal ons wederom leren dat de luisteraar kiest voor een service die het beste aan hun wensen voldoet. Loze kreten? Nee keiharde realiteit. De techniek die straks het onmogelijke mogelijk maakt staat voor de deur. 5G komt dit jaar op de markt en 6 en 7G is in de maak.

Podcasting is flink populair aan het worden. ‘Podfather’ Adam Curry gaf onlangs aan dat er wel degelijk geld mee te verdienen is en dat je moet blijven experimenten. Hoe kijk jij hier tegenaan?
Adam Curry overdrijft een beetje. It’s the American Dream, zullen we maar zeggen. Het is een prachtig medium, maar het probleem op dit moment bij podcasts is dat ze vaak te lang zijn en dat terwijl het radioluisteren na de komst van televisie steeds meer op een secundaire functie van het medium inspeelt. De meeste radioluisteraars vertonen een passief luistergedrag omdat ze naast het luisteren naar de radio met andere dingen bezig zijn. Amper 5% van de luisteraars heeft nog volledige aandacht voor het radioprogramma en 95% dus niet. Sommigen roepen dat podcast voor extra omzet zorgt en anderen zeggen dat je er niet van kunt leven. Volgens mij zijn podcasts vaak veel te lang om ze tot het eind te beluisteren. Ik denk dat het zich verder moet ontwikkelen, voor je zeker weet dat podcasting werkelijk een succesvolle formule is. Vergeet echter niet dat podcast simpelweg het zelfde is als een radioprogramma maken en dat blijft een vak apart !