Rick van Velthuysen: ‘Podcast doet mij weer denken aan het vrije spel dat ik had bij de illegale radio’
In aanloop van de Online Radio Awards interviewen wij diverse online radiomakers en podcasters. Ditmaal: NPO Radio 2-dj Rick van Velthuysen over zijn podcast Heb Een Mening.
Je hebt eerder met Harry Vermeegen een zelfstandige podcast gehad met de dezelfde titel. Wat zijn de inhoudelijke verschillen?
Los van het feit dat de podcast met Harry Vermeegen meer en meer een vodcast werd en dus als extra beeld had, bleef het concept hetzelfde namelijk frank en vrij over actuele onderwerpen praten en daarbij is niet iedere gesprekspartner hetzelfde. Ik wil geen plat effectbejag, maar wel de puurheid van de reacties, bij voorkeur ontdaan van alle politiek correcte franje, waar we in het openbare debat de laatste tijd wel steeds meer last van beginnen te krijgen in Nederland.
In jouw podcast interview jij bekende mensen met een scherpe mening, waaronder Marianne Zwagerman, Ebru Umar Angela de Jong en Maurice de Hond. Zijn er in Nederland voor jouw podcastserie nog voldoende eigengereide mensen te vinden met een scherpe mening?
Veel zit ‘m in de actualiteit, dus dan kan misschien op een goed moment de spoeling dun gaan worden. Daarbij komt het dan ook weer aan op mijn eigen rol, hoe daag ik mijn gesprekspartner uit en ik vind het daarom mooi dat de NPO en PowNed mij de kans geven om mijzelf hierin te verbeteren. Ik wil eigenlijk geen oldskool interview, maar de voorwaarden van mijn gesprekspartner zodanig creëren dat hij/zij ten volle heeft voldaan aan de titel van de podcast Heb Een Mening.
De wereld verandert: Johan Derksen kwam om zijn mening onder vuur te liggen en Maurice de Hond is door zijn mening niet meer op Linkedin te vinden. Ook andere social media platforms blokkeren regelmatig mensen of groepen met een mening. Moeten wij ons zorgen maken over de vrijheid van meningsuiting?
Ik vind wel dat teveel proberen te deugen in Nederland. Discussie wordt meer-en-meer een platte framing, of wordt soms angstig gemeden. Naar standpunten wordt niet geluisterd en bij voorkeur zet men de opponent weg als een ‘gekkie’, dat zijn geen goede gesprekken, dat is steeds vaker een vorm van verbale armoede. Met kromme tenen neem ik kennis van de Corona-discussie en verbaas mij over de stelligheid van de gevestigde orde, alsof er maar één gelijk is, om bijvoorbeeld vervolgens te zien dat ventilatie toch meer-en-meer een issue wordt, of dat schoorvoetend de ‘aerosolen’ toch nader worden bekeken. Waarom bij zo’n kwestie van levensbelang niet gewoon naar elkaars argumenten luisteren i.p.v. over-en-weer de ander wegzetten. Samen kwamen we toch verder tegen Corona?
Je bent vooral bekend als radiomaker. Is het maken van podcasts totaal anders volgens jou?
Ben radiomaker, maar ik ben geen ‘one trick pony’ en dat is ook waar ik mij vaak over verbaas in NL. Doet iemand eens iets heel anders, dan wordt er vreemd tegenaan gekeken. Ik vind sport, politiek, muziek, actualiteit, tech etc. machtig interessant. Podcast doet mij weer denken aan het vrije spel dat ik had bij de illegale radio. Gewoon vanaf de eigen eettafel, vanuit mijn vakantiehuis, of waar ik dan ook ben, iets creëren waar de luisteraars tijd en moeite voor willen nemen om er naar te luisteren. Dat pionieren heb ik van kinds-af-aan altijd leuk gevonden, om die reden heb ik rick.radio als URL aangekocht.
Je huidige podcast maak je onder NPO en niet meer zelfstandig. Welke voordelen brengt dat met zich mee?
De NPO heeft een prachtig platform, de NPO wordt niet per se gehinderd door een commercieel winstoogmerk, waardoor het begrip “we gaan het gewoon doen” veel sneller zal worden uitgesproken. Voordeel van de Publieke Omroep is dat je in de publieke organisatie voor alles wel een specialisme kunt vinden en er te rade kunt gaan, dus de open eindjes worden snel ingevuld en voor pioniers zoals ik is dat een walhalla.
Podcasts beginnen steeds populairder te worden. Toch zijn er nog genoeg Nederlanders die nooit podcasts luisteren. Wat moet er gebeuren dat podcasts net zo veelvuldig worden geconsumeerd als radio en tv?
Het belangrijkste is dat de toegankelijkheid voor podcasts groter wordt en dat onze devices om het af te spelen meteen aan de voorkant kunnen leveren als wij een podcast willen horen. Dus weg met al dat gezoek.
Tot slot; welk persoon met een mening zou je graag nog een keer in je podcast willen interviewen?
Op dit moment onze Minister-President, zo fris als dat hij ooit begon, zo’n bestuurder is hij ondertussen geworden. Zo onbevangen als hij was, zoveel maniertjes heeft hij tegenwoordig voor zijn defensief en ik wil hem daarom uitdagen om, ouderwets eigenwijs, de poltiek in Nederland weer aan te gaan zetten, om zo de discussie in ons land weer aan te moedigen, voordat we denken dat framing daadwerkelijk onderdeel is van ons nationale debat. Nederland zit wat dat betreft op slot, of je deugt, of je bent aan het framen. Saai!
Kijk voor meer informatie op onlineradioawards.nl