[INTERVIEW] Erik de Zwart is dit jaar alweer 40 jaar actief als radio DJ. In 1978 startte hij met Ruud Hendriks (alias Rob Hudson) bij piratenzender Radio Unique. Hierna maakte hij furore bij Veronica en begin jaren ’90 zette hij 538 op. Innovatie zit in zijn bloed; Nog voor de komst van de smartphone zette hij Mobilaria op om online radio op je mobiel te kunnen beluisteren. Onlangs lanceerde hij Top 40 TV en 24TrainsTV.  De Zwart maakt ook deel uit van de Online Radio Awards-jury. 

Hoe kijk je naar de toekomst van (online) radio en podcasts?
Ik vind het allemaal fantastisch! Willem van Kooten die zei het ooit al: ‘Iedereen zijn eigen radiozender’ en dat is nu eindelijk ook echt mogelijk. Met Apple Music en Spotify kun je je eigen radiozender samenstellen en daarnaast zijn er nog talloze (online) radiozenders. De luisteraar is aan zet en heeft volop keuze. Dat is precies wat mij en mijn generatie in 1974 is afgenomen en daarom vind ik het zo mooi dat het nu wel kan. Het is daarmee geheel geëxplodeerd in het gezicht van de machthebbers die dachten de jeugd wel te kunnen controleren.

Even terug naar traditionele radio; hebben de huidige FM-zenders nog toekomst?
Voorlopig nog wel. De generatie die naar FM luistert is 35 jaar en ouder. Die maken geen playlists op Spotify aan. Maar uiteindelijk is FM Radio wel een uitsterfmodel, al geldt dat ook voor lineaire televisie.

Lees het hele interview van april 2018 op Spreekbuis.nl